PRESSMEDDELANDE

Förnyelsebara råvaror i ny generation inomhusfärg

Efter ett omfattande utvecklingsarbete lanserar färgtillverkaren Färgbygge en ny generation inomhusfärger som huvudsakligen består av mineraler, förnyelsebara råvaror och är fri från konventionella konserveringsmedel som kan orsaka allergier. Lanseringen sker bland annat via Sveriges största färgfackhandelskedja Colorama.

– Utöver kvalitet och användarvänlighet lägger vi stor omsorg om miljö och hälsa. Vi vill vara en aktör som driver utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle och vi vill minska kända hälsorisker kring färg, säger Färgbygges VD Markus Zoffmann.

De nya färgerna innehåller bland annat ett egenutvecklat bindemedel som består av förnyelsebara råvaror som cellulosa, mjölkprotein, linolja, solrosolja, schellack och naturlatex. En del av råvarorna i färgen är t.o.m. livsmedelsklassade. Färgbygge använder inte fossiloljebaserade råvaror i färgerna och strävar efter minskad och selektiv kemikalieanvändning. Man undviker kemikalier som kan vara allergiframkallande eller hormonstörande. Exempelvis är färgerna fria från MI, BIT, CIT, MIT och ftalater.

Färgbygge satsar också på att vara transparent kring innehållet i färgerna. På produkterna redovisas vad färgerna huvudsakligen består av och mer detaljerad information ger man i särskilda byggvarudeklarationer.

Innehållet i Färgbygges färger ger en matt och stark färgyta där ljus och pigmentfärger reflekteras på ett sätt som enligt tillverkaren ger ett varmt och behagligt intryck. Färgytan är diffusionsöppen, dvs den stänger inte in fukt. Genom att färgytan relativt snabbt blir hård blir den då också antistatisk, dvs den drar inte till sig oönskade partiklar.

Färgbygges färger kan brytas (blandas) till önskade nyanser enligt NCS-systemet eller enligt Färgbygges färgkarta. Färgerna har med goda resultat testats och bedömts av Eurofins, SundaHus, Byggvarubedömningen och SP.

De nya inomhusfärgerna finns att köpa i 180 butiker över hela landet. Dels i Coloramas butiker under kedjans egna varumärke Colorama Natura, dels via Färgbygges återförsäljare under Färgbygges varumärke.

För mer information, kontakta:

Markus Zoffmann, VD, markus@fargbygge.com, 070-344 58 42

Färgbygge tillverkar färg på ett hantverksmässigt sätt och lägger stor omsorg kring miljö och hälsa. Företaget har producerat färg i nära 40 år och har en lång tradition av naturnära produktutveckling. Under senare år har Färgbygge genomfört en storsatsning och utvecklat en ny generation inomhusfärger som huvudsakligen består av mineraler, förnyelsebara råvaror och är fria från konventionella konserveringsmedel.

Läs mer på fargbygge.se